Kontiolahden kunnantalolla pe 2.3.2012 klo 18-20 järjestettävässä yleisötilaisuudessa keskustellaan kuntauudistuksesta. Uusi kuntakarttaehdotus on otettu vastaan tyrmistyksellä – mutta mikä olisi pohjoiskarjalaisten omasta näkökulmasta hyvä ja positiivinen ratkaisu tulevaisuuden kuntahaasteisiin? Entä mitä tapahtuu aluehallinnolle – kehitetäänkö Pohjois-Karjalaa tulevaisuudessa omasta maakunnasta käsin vai keskittyykö valta valtionhallintoon?

Europarlamentaarikko, Pohjois-Karjalan ex-maakuntajohtaja Tarja Cronberg alustaa ratkaisusta, joka oli eräänä versiona esillä jo joitakin vuosia sitten. Tässä kuntamallissa voitaisiin esimerkiksi maakunnan kokoiseen kuntaan valita päättäjät vaaleilla ja se huolehtisi isoista asioista, kuten sosiaali- ja terveyspalvelut. Lähikunnat hoitaisivat paikallisia tehtäviä. Kuntaliitoksiakin voisi tarvittaessa tehdä. Mallissa ratkaistaan samalla sekä suurempi väestöpohja että lähidemokratian säilyminen. Maakuntajohtajat ovat julkisuudessa puhuneet samansuuntaisin ajatuksin. Tämäntapainen palvelujen järjestämistapa on käytössä Ruotsissa. Tilaisuudessa keskustellaan, sopisiko malli Pohjois-Karjalaan ja missä muodossa.

Tarja Cronberg tuo keskusteluun myös eurooppalaista näkökulmaa. – EU:ssa korostetaan alueiden Eurooppaa. Unionin perusperiaatteisiin kuuluu, että aluekehityksessä vastuu on alueilla itsellään. Periaate ottaa huomioon alueiden moninaisuuden, erilaiset lähtökohdat ja paikallisten voimavarojen hyödyntämisen, sanoo Cronberg.

Kommenttipuheenvuoron esittää Keskustan eduskuntaryhmän pj. Kimmo Tiilikainen. Paneelikeskusteluun osallistuu alustajien lisäksi myös paikallisia päättäjiä eri puolueryhmistä. Pohjois-Karjalan Keskustanuoret ovat luvanneet valmistella panelisteille mielenkiintoisia kysymyksiä ja yleisö voi osallistua keskusteluun.

Lämpimästi tervetuloa!

Järjestäjät: Kontiolahden Vihreät ry, Pohjois-Karjalan Keskustanuoret ry, Joensuun Vihreät ry

Paikka: Kontiolahden kunnantalon valtuustosali, Keskuskatu 8.